Mahler XIII , De Chassidische Rebbe

Mahler XIII , De Chassidische Rebbe

62 x 91 cm, © 1986, niet te koop
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Aquarel

In Mahler XIII , bijgenaamd 'De Chassidische Rebbe ' , is eigenlijk weer sprake van een muzikaal landschap . Het hoofdthema is hier de methamorfose van  diervormen naar een paardachtige wezen dat in zijn galop bijna vliegt maar steeds de aarde met minstens een hoef moet blijven raken en daarnaast een vogelachtig wezen dat zich werkelijk losmaakt , gedragen door zijn eigen vorm en de dynamiek van de omringende kleuren . De spiegeling eronder wordt gevormd door  geometrische patronen , als muzikale tegenhanger van de organische .Daaronder , de chassidische rebbe in karakteristiek houding ; voor de chassidische joden is de dans een vorm van gebed , een eredienst aan de goddelijke wereld .

Dit is de enige aquarel uit de serie, die refereert aan de joodse afkomst van Mahler ; die had zich echter , waarschijnlijk mede uit carriëre-overwegingen,   laten dopen in de rooms-katholieke kerk .

Zie ook :

Wolfgang Schreiber: Mahler. rororo Bildmonographien, Reinbek 2003, ISBN 3-499-50181-3 (korte , geïllustreerde en overzichtelijke biografie ) blz. 71.